Sabalansēta uztura nozīme


Bieži tiek runāts par dažāda veida diētām un ēšanas režīmiem, taču tikpat bieži arī, ka visa pamatā ir sabalansēts uzturs. Kas tad īsti ir sabalansēts uzturs? Sabalansēts uzturs ir tāds uzturs, ar kuru tiek gan uzņemtas visas uzturvielas (ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki) atbilstošās proporcijās, gan arī vitamīni un minerālvielas, ko galvenokārt iegūstam no dārzeņiem un augļiem. Neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir izvēlējies veģetāru vai vegānisku uzturu, ir jāseko līdz tam, lai organisms saņemtu visu, kas tam nepieciešams normālu dzīvības funkciju pildīšanai. 

Normālu dzīvības funkciju pildīšanai ir nepieciešams ik dienu ar uzturu uzņemt olbaltumvielas, ogļhidrātus, lipīdus (taukus), vitamīnus, minerālvielas un ūdeni. Olbaltumvielas, ogļhidrāti un tauki nodrošina mūs ar enerģiju, kas tiek mērīta kilokalorijās. Olbaltumvielu avots ir olas, jūras veltes, gaļa, piena produkti, rieksti un pākšaugi. Daudzi no šiem produktiem satur taukos šķīstošos vitamīnus un taukskābes, piemēram, zivis. Proteīni ir galvenā uzturviela, lai notiktu augšanas un atjaunošanās procesi, savukārt kalcijs ir vitāli nepieciešams kaulu un muskuļu veselībai. Visiem ir zināms, ka kalciju satur piena produkti, bet to satur arī tofu, sojas pupiņu produkti, mandeles, brokoļi un zaļie lapu salāti. 


Ogļhidrātiem bagāti pārtikas produkti ir rīsi, makaroni, kuskuss, kartupeļi, maize un dažādi graudaugi. Pilngraudu produkti satur B grupas vitamīnus un šķiedrvielas. B grupas vitamīniem ir liela nozīme normālu nervu sistēmas funkciju nodrošināšanā, savukārt, šķiedrvielas uzlabo gremošanas sistēmas darbību. 

Lielāko daļu no maltītes vēlams sastādīt no dārzeņiem, augļiem un zaļumiem, kas ietver arī pākšaugus, riekstus, sēklas un dažādus garšaugus, jo tie ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām un antioksidantiem. Vitamīni un minerālvielas ļauj mūsu organismam kopumā darboties efektīvi un saglabāt to veselu. Daudzi no vitamīniem darbojas arī kā antioksidanti, kam ir būtiska loma šūnu atjaunošanās procesos. Dārzeņi un svaigi augļi sniedz mums sāta sajūtu, bet vienlaicīgi satur zemu kaloriju daudzumu. Tādēļ, lai organismam būtu vieglāk uzturēt veselīgu ķermeņa svaru, puse no katras maltītītes ir jācenšas sastādīt no šiem produktiem. Augi un garšvielas ir lieliska piedeva jebkurai maltītei!

Ēdiens, kas satur šķiedrvielas un/vai olbaltumvielas palielina sāta sajūtu, liekot mums justies paēdušiem ilgāku laiku, kas nozīmē, ka mums mazāk gribēsies apēst kādu našķi, piemēram, šokolādi, saldējumu, cepumus vai čipsus, stundu pēc maltītes.


Ēst veselīgi nav sarežģīti, pievēršot uzmanību proporcijai ¼ + ¼ + ½, ir iespējams ikvienā maltītē visas nepieciešamās uzturvielas. Veselīga uztura šķīvis OnPlate ir izstrādāts vadoties pēc šīm uztura zinātnes pamatnostādnēm, lai cilvēkiem būtu vieglāk ēst veselīgi un saglabāt optimālu ķermeņa svaru. Šis šķīvis ir ar speciāliem iedalījumiem un noteiktās daļas atspoguļo atsevišķas uzturvielu grupas, turklāt iedalījums nodrošina optimālu porcijas lielumu. Atzīšos, ka šķīvis ļoti atvieglo ēdienreizes plānošanu, jo viss, kam jābūt iekļautam, atrodas acu priekšā :) Zīmējumi uz šķīvja ir viegli nolasāmi un saprotami. 


Produkta komplektā ietilpst diētas šķīvis OnPlate, ēdienkartes piemērs, ko var izmantot kā paraugu, un ieteicamo produktu saraksts ar iedalījumu šķīvja lietošanai ilgtermiņā. Manā skatījumā šis produkts ir vienkārši fantastiks palīgs ikdienā un ar tā palīdzību jaunā gadā uzstādīto mērķi "ēst veselīgāk" būs daudz vienkāršāk īstenot :) 

Kur iegādāties: RITO veikali un https://onplate.eu/kur-pirkt/
Nellija Majore. Nodrošina Blogger.