Cukura vietā Stēvija


Visiem garšo saldumi, ja ne visiem, tad lielākajai daļai no mums. Cukurā ir ļoti daudz kaloriju, tādēļ tā rekomendētā dienas deva pieaugušam cilvēkam ir vien 25 grami, kas ir salīdzinoši maz, līdz ar to, visdrīzāk, lielākā daļa no mums to regulāri pārsniedz. Tādejādi ar cukuru tiek uzņemtas papildus liekās kalorijas, kas ilgstošā laika periodā rezultējas liekajā ķermeņa svarā.

Pasaulē jau kopš 16.gadsimta kā dabīgs saldinātājs tiek lietos Asteru dzimtas augs Stēvija jeb Stevia rebaudiana Bertoni, kas ir unikāls tieši sava izteiktā salduma dēļ. Šī auga izcelsme ir Paragvaja un Brazīlija, bet ir zināms, ka tas aug arī Japānā un Ķīnā. Ķīna ir šī brīža Stēvijas eksporta līderis, lai arī pasaulē tā tiek audzēta daudzās valstīs. Zināmas ir 150 sugas un katrs augs ir unikāls ar tā lapāses ošoglikozīdu daudzumu. Pavisam Stēvija satur astoņus glikozīdus, no kuriem visvērtīgākais ir Rebaudiozīds A, jo tā ir pati saldākā Stēvijas lapu sastāvdaļa.

Stēvijas ražu novāc 3 līdz 4 reizes gadā. Stēvijas lapas liek žāvēties saulē vai karsta gaisa žāvētājos, pēc tam tiek iegūts un attīrīts Rebaudiozīds A. Auga apaksējās izžāvētās lapas tiek apstrādātas ar ūdeni, izmantojot metodi, kas ir līdzīga dabiskas tējas pagatavošanas procesam, lai atdalītu un iegūtu Rebaudiozīdu A. Pēc tam iegūtais uzlējums tiek attīrīts un kristalizēts Rebaudiozīdu A, iegūstot dabisku saldinātāju.


Stēvija ir dabīgs saldinātājs, kas ir 200 reižu saldāks kā cukurs, bet praktiski nesatur kalorijas, līdz ar to neietekmē cukura līmeni asinīs - piemērotslietošanai arī diabēta slimniekiem.

Canderel Stevia ir cukura alternatīva bez kalorijām, ko var lietot ikviens un tā ir pieejama dažādās formās – gan tablešu, gan pulveru veidā. 

Vienu tējkaroti cukura var aizvietot ar vienu Candarel Stevia tableti, vienu paciņu vai vienu tējkaroti pulvera. Tiem, kuriem ri laktozes nepanesamība, jāņem vērā, ka tabletes satur laktozi. 

Iepakojumu varianti: Canderel Stevia pulveris 40g, Canderel Stevia paciņās N40 un N200 iepakojumi, Canderel Stevia tabletēs N100 un refill tabletes 3x100. 

Kur iegādāties: Internetaptieka, Mēness aptieka un www.e-menessaptieka.lv

Rakstā iekļauta informācija no https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251.php
Nellija Majore. Nodrošina Blogger.