Pārdomas: elektroniskā recepte


Veselības aprūpes jomā 2018.gads Latvijā ir iesācies ar obligāto elektronisko recepšu ieviešanu, bet, lai arī lielākajā daļā aptieku iespēja apstrādāt šādas receptes jau bija pagājušajā gadā, pirmais mēnesis šogad ir sagādājis ne vienu vien problēmu gan pacientiem, gan farmaceitiem.

It kā šai sistēmai būtu jākalpo, lai cilvēkiem zāļu iegādāšanās process kļūtu vienkāršāks, jo līdz ar e-receptes ieviešanu, var saņemt izrakstītās zāles, vienkārši uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Taču realitāte parāda, ka farmaceiti savā darba ikdienā saskaras ar ne vienu vien problēmu, sākot no tā, ka visa sistēmas darbība tiek apturēta, beidzot ar dāžāda rakstura cilvēciskā faktora radītām neprecizitātēm. 

Interesanti, ka arī šajā elektroniskajā sistēmā ārsti tik un tā var izrakstīt pacientam nepareizas zāles vai nenorādīt zāļu pilnos nosaukumus, kas rada tikpat lielas problēmas, kā iepriekš uz papīra receptēm nesalasāmie ārstu rokraksti. Manā skatījumā, ja sistēmas mērķis ir nodrošināt kvalitatīvāku ārstēšanu, uzstādījumiem vajadzētu būt tādiem, ka neprecīzu zāļu nosaukumu nav iespējams norādīt.  

Šajā shēmā īsi un saprotami ir attēlots zāļu iegādes process ar elektronisko recepti sev vai citam cilvēkam, piemēram, kādam radiniekam, draugam vai kaimiņam. 
Savukārt, ja nepieciešams iegādāties zāles savam nepilngadīgam bērnam, tad aptiekā ir jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments un jānosauca bērna vārds, uzvārds. 

Tomēr, neskatoties uz informācijas apjomu, kas publiskajā telpā tiek izplatīts par šo tēmu, farmaceiti savā darba ikdienā saskaras ar pacientu nezināšanu vai arī nevēlēšanos saprast likumā noteiktās normas, piemēram, mēģinot, kā personu apliecinošu dokumentu, izmantot autovadītāja apliecību vai iesniegt nepilnīgu informāciju farmaceitam, kas nesaskan ar likumā prasīto, piemēram, mēģinot iegādāties zāles citam cilvēkam, uzrādot savu personu apliecinošu dokumentu un pacienta dokumentu bez receptes ID numura, bet farmaceitam nav tiesību rīkoties pret likumu, kas šajā situācijā būs tieši tāpat, kā nav tiesību izsniegt recepšu medikamentu bez receptes. 

Manas pārdomas ir par to, kā tā daļa pensionāru, kuri neprot strādāt ar datoru, izprot šo sistēmu un spēj orientēties sev izrakstītājās receptēs, ko iepriekš vienmēr saņēma papīra formātā. Skaidrs, ka šobrīd ieviestā obligāto e-recepšu kārtība šajos cilvēkos ir radījusi satraukumu un, ņemot vērā, ka vairākums aptieku apmeklētāju ir tieši cilvēki gados, tad tas ir arī ļoti liels psiholoģiskais slogs farmaceitiem. Tādēļ vēlos aicināt visus būt pacietīgiem, saprotošiem un ievērot noteiktās likuma normas, nevainojot aptieku darbiniekus situācijās, pie kurām tie nav vainojami. 

Informācijas avots: http://www.vmnvd.gov.lv/lv/e-veseliba/iedzivotajiem/e-recepte
Nellija Majore. Nodrošina Blogger.