Patiesība par zāļu cenām Latvijas aptiekās


Pēdējā laikā apkārt redzu un dzirdu ļoti daudz komentāru par augstajām zāļu cenām, īpaši sociālajos tīklos, kā arī cilvēki aptiekās bieži pārmet farmaceitiem zāļu dārdzību. Skaidrs, ka ekonomiskā situācija valstī ir pasmaga, bet tomēr, redzot un dzirdot komentārus publiskajā telpā, gribētos, lai tie būtu objektīvāki un tiktu balstīti uz faktiem, neaizskarot nevainīgus cilvēkus, ar kuriem es šoreiz domāju aptieku darbiniekus - farmaceitus un farmaceitu asistentus, kuriem, ticiet man, ar zāļu cenām pavisam noteikti nav nekāda sakara. 

Patiesība ir tāda, ka aptiekas zāļu cenas var ietekmēt ļoti minimāli, es pat teiktu, ka nevar vispār, jo to veidošanās principi ir likumā stingri atrunāti un aptieka nevar uzlikt augstāku cenu, nekā ir atļauts, kas tāpat ne līdz galam spēj nodrošināt aptiekas uzturēšanas tiešās izmaksas, tādēļ tās arvien paplašina savu sortimentu ar precēm, kas nav reģistrētas kā medikamenti. 

Galvenais, kas nosaka zāļu cenu, protams, ir zāļu ražotājs. Šīs cenas tiek iesniegtas Zāļu Valsts Aģentūrai un par to izmaiņām tā un arī lieltirgotava, kas zāles izplata, ir jābrīdina trīsdesmit dienas iepriekš, sniedzot rakstisku skaidrojumu par iemesliem zāļu cenas pieaugumam. 

Lieltirgotavas zāļu cena veidojas, reizinot zāļu ražotāja cenu ar likumā noteikto korekcijas koeficientu, pieskaitot korekcijas summu un PVN.

Attiecīgi tālāk tieši tāpat likumā ir noteikts princips zāļu cenai aptiekās, kur tā tiek aprēķināta, izejot no lieltirgotavas zāļu cenas, par kādu aptieka zāles iepērk, neskaitot PVN - iepirkuma cena. Iepirkuma cena tiek reizināta ar likumā noteikto korekcijas koeficientu, pieskaitīta korekcijas summa un PVN.

Otra ļoti izplatīta lieta, kad robežas ir atvērtas un ikvienas var brīvi ceļot, ir aptieku zāļu cenu salīdzinājums starp valstīm. Nereti iznāk, ka vienas un tās pašas zāles citur maksā lētāk nekā Latvijā vai arī valstīs, kurās ir daudz augstāks algu līmenis, tās maksā tikpat, cik pie mums. Šāda situācija veidojas, jo katrā valstī ir noteikta citādāka PVN likme zālēm, kas Latvijā ir 12%, bet, piemēram, Zviedrijā recepšu zālēm PVN netiek piemērots, bet Spānijā gan recepšu, gan bezrecepšu zālēm PVN ir 4% - 2014.gada dati. Tur arī rodas tā atšķirība. Lieki minēt, ka aptieka nevar ietekmēt PVN apmēru, kas tiek noteikts zālēm. Turklāt, Latvijā vēl šī gada sākumā norisinājās aktīvas diskusijas par samazinātā PVN atcelšanu zālēm, bet tomēr tika pieņemts lēmums par tā saglabāšanu: http://farmacija-mic.lv/pvn-zalem-pagaidam-nepalielinas/

Visu šo noteikumu izpildi uzrauga un kontrolē Veselības Inspekcija, līdz ar to nevar būt runa par to, ka aptieka ir tā, kas izdomā zāļu cenas un liek, cik augstas vēlas. Zāļu maksimālās pieļaujamās cenas katrs var pārbaudīt https://www.zva.gov.lv, ierakstot nosaukumu meklētājā zāļu reģistrā. 

Pilnu aprakstu un tabulas ar koeficientiem var izlasīt un apskatīt Ministru kabineta noteikumos Nr.803  "Noteikumi par zāļu cenu veidošanas principiem". PVN likmju salīdzinājumju pa valstīm, kāds tas bija 2014,gadā, var apskatīt te: http://farmacija-mic.lv/vai-latvija-zalem-liels-pvn/
Nellija Majore. Nodrošina Blogger.