Melleņu laiks


Mellenes ir ne tikai garšīgas, bet arī ļoti vērtīgas ogas un vislabākais veids, kādā tās ēst, ir tieši tagad - svaigas un pilnas vitamīnu! :)

Mellene (latīņu valodā - Vaccinium myrtillus) ir daudzgadīgs ēriku dzimtas augs, kas zied maijā, jūnijā un tā augļi ir tumši zilas ogas. Latvijā ļoti plaši izplatīts, aug visā teritorijā priežu, egļu, jauktos skuju koku un bērzu mežos. Mellenes ogas nogatavojas jūlijā, augusta sākumā, kad arī ir vislabāk doties tām pakaļ uz mežu, kamēr nav paspējušas pārgatavoties.

Auga izmantojamās daļas ir ogas un lapas. Ogas satur miecvielas, cukuru, organiskās skābes, pektīnvielas, gļotvielas, C vitamīnu, beta-karotīnu, antociānus un mikroelementus. Lapas satur miecvielas, glikzīdus, triterpēnskābes, C vitamīnu un flavonoīdus. Šīm vielām piemīt savelkoša, pretiekaisuma, gremošanu veicinoša, cukura līmeni pazeminoša un vielmaiņu sekmējoša darbība*.

Viena krūzīte melleņu satur ap četrpadsmit miligramiem C vitamīna, kas galvenokārt piedalās organisma aizsargspēju stiprinšānā. Līdz ar to, mellenes ir lielisks veids, kā palīdzēt savai imūnsistēmai sagatavoties rudens-ziemas sezonai.

Visbiežāk ir dzirdēts par melleņu nozīmi labas redzes saglabāšanā. Tas tādēļ, ka tās satur A provitamīnu - karotīnu, kas palīdz pasargāt acis no brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem un ir svarīgs arī redzes kvalitātes nodrošināšanā, jo tīklenē atrodas receptori – vālītes, kas nodrošina melnbalto redzi, un nūjiņas, kas nodrošina krāsu redzi. Vālītes satur jodopsīnu, bet nūjiņas – rodopsīnu. Abas šīs vielas atjaunojas tumsā, bet, lai veidotos rodopsīns, ir nepieciešams A vitamīns. Kā arī, mellenes satur cinku, kam ir svarīga loma acu veselībā, palīdzot aizsargāt acis un nodrošinot labākas pielāgošanās spējas tumsā.

Mellenes ogās ir augsts dažādu antioksidantu saturs, kas palīdz arī aizkavēt novecošanās procesus un aizsargāt organismu no audzēju veidošanās riska.

Tā kā mellenes ogas satur salīdzinoši maz kaloriju, tām ir zems glikēmiskais indekss, kas nozīmē, ka tās tiek absorbētas organismā lēnāk, augsts šķiedrvielu saturs un tām piemīt vielmaiņu veicinoša darbība, tad tās droši drīkst ēsti arī cilvēki, kuri vēlas samazināt ķermeņa lieko svaru.


Mellenes var ēst svaigas tāpat, ar pienu, pievienot bezpiedevu lakto jogurtam vai pagatavot kādā citā veidā, piemēram, šādu melleņu-banānu auzu pārslu smūtiju, ko varēs baudīt arī ziemā. 

Nepieciešams:                                                Pagatavošana: 
1 banāns                                                            Visas sastāvdaļas kārto blenderī šādā secībā: grieķu 
3/4 tases saldētu melleņu                               jogurts, banāns, mellenes, piens un sablendē. 
1/3 tases auzu pārslu                                      Tad pievieno auzu pārslas un blendē, līdz viss sajaukts. 
1/2 tases grieķu jogurta                                  
1/2 tases piena                                                Gatavs baudīšanai :) 



*H.Rubene, S.Ozola, V.Eniņa "Ārstniecības augu sagatavošana un lietošana", izdevniecība "Zvaigzne", 1974.gads
Recepte un foto - http://www.jessicanwood.com/2015/07/14/blueberry-banana-oatmeal-smoothie-in-a-mason-jar/
Nellija Majore. Nodrošina Blogger.