Īsumā par Omega-3 taukskābēm


Mūsdienās ļoti bieži tiek runāts par Omega-3 tauksskābēm un to vērtīgo ietekmi uz cilvēka organismu. Šīs taukskābes pilda vairākas svarīgas funkcijas, bet organisms pats nespēj tās sintezēt, tādēļ jārūpējas, lai tās tiktu uzņemtas ar uzturu.

Ir trīs veidu Omega-3 taukskābes - ALA (alfa-linolēnskābe), DHA (dokozaheksaēnskābe) un EPA (eikozapentaēnskābe). ALA ir organismam vitāli nepieciešama taukskābe, kas netiek sintezēta un tāpēc ir ļoti svarīgi uzņemt to ar uzturu. Organisms spēj sintezēt DHA un EPA no ALA, bet tas ir limitēts process, tādēļ ir jāseko līdz arī šo taukskābju saturam savā ēdienkartē.

DHA un EPA pilda organismam nozīmīgas funkcijas, spēlējot būtisku lomu smadzeņu un nervu sistēmas attīstībā zīdaiņiem, tādēļ grūtniecības laikā un arī zīdīšanas periodā mātei ir jāseko līdz to uzņemtajam daudzumam. Pieaugušajiem ieteicamas lietot zivju eļļu sirds un asinsvadu slimību profilaksei un ārstēšanas atbalstam un reimatoīdā artrīta simptomu mazināšanā. DHA un EPA pasargā no demences, ieskaitot Alcheimera slimības, attīstības vecumdienās. Ir pierādīts, ka regulāri lietojot zivju eļļu, uzlabojas atmiņa un koncentrēšanās spējas, ādas izskats un matu stāvoklis, kā arī tiek stiprinātas organisma aizsarspējas. 

Nepieciešamais Omega-3 daudzums, kas katram cilvēkam ir jāuzņem, ir atkarīgs no vecuma un dzimuma. Sākot no deviņpadsmit gadu vecuma, vīriešiem jāuzņem 1,6 grami, bet sievietēm - 1,1 grams Omega-3 taukskābju dienā. Grūtniecības laikā sievietēm rekomendētais daudzums ir 1,4 grami, bet barošanas laikā 1,3 grami Omega-3 taukskābju dienā. 

Sekojot veselīga uztura diētai, nedēļā vajadzētu vismaz divās maltītēs ēst zivi, kas nodrošinās 0,3 - 0,45 gramus EPA un DHA dienā. 

ALA satur atsevišķas augu eļļas, valrieksti, linsēklas un sojas produkti. EPA un DHA satur zivis, jūras veltes un zivju eļļa. Visvienkāršākais veids, kā nodrošināt pietiekamu daudzumu šo taukskābju uzņemšanu, ir papildus uzturam lietot zivju eļļu šķidrā veidā vai kapsulās.


Viens no pasaules līderiem Omega-3 taukskābju saturošu uzturu bagātinātāju ražošanā ir Islandes uzņēmums LYSI, kas savu darbību balsta uz ilgstošiem pētījumiem jau četrdesmit gadu garumā.


Ņemot vērā, ka šobrīd ir iestājies rudens un straujiem soļiem tuvojas ziema, tad esmu izvēlējusies LYSI Immunity Forte zivju eļļu kapsulās, jo tā ir papildināta arī ar D un E vitamīniem. Vitamīns D ir nepieciešams galvenokārt kaulu veselībai, bet tas stiprina arī imunitāti, savukārt vitamīns E ir antioksidants, kas palīdz organismas cīnīties pret oksidatīvo stresu. Šo zivju eļļu droši var lietot visu rudens un ziemas sezonu. Iepakojumā ir simts kapsulas un jālieto pa divām kapsulām dienā, tā kā tas iznāk gandrīz divu mēnešu kursam.


Cilvēkiem ar īpaši novājinātu imūno sistēmu, piemēram, tiem, kuri ir pārslimojuši gripu vai saaukstēšanos, ir speciāli radīta LYSI Haizivs aknu eļļa, kas satur divdesmit procentu alkilglicerolus. Alkigliceroli veicina balto asins šūnu jeb leikocītu veidošanos organismā, kas ir atbildīgi par organisma spēju cīnīties pret dažādām infekcijām. Šī zivju eļļa paredzēta lietot kursa veidā vienu līdz divus mēnešus, bet ne ilgāk. Iepakojumā ir sešdesmit kapsulas un jālietot vienu līdz divas kapsulas dienā.

Svarīgi! Jebkura veida zivju eļļu vienmēr ir jālieto galvenās ēdienreizes laikā vai uzreiz pēc tās, uzdzerot glāzi ūdens, lai nodrošinātu pilnīgāku Omega-3 tauksskābju uzsūkšanos organismā.

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS. UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZVIETO PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU!

Iekļauta informācija no PEN Nutrition datu bāzes https://www.pennutrition.com/index.aspx
Nellija Majore. Nodrošina Blogger.